9. marraskuuta 2013

Joustava hoitoraha on hieno asia

Eduskunta on säätänyt joustavasta hoitorahasta, joka korvaa osittaisen hoitorahan alle kolme vuotiaiden lasten vanhempien osalta. Päätös ei meitä enää kosketa, mutta se on monessa mielessä hyvä päätös. Osittaista hoitorahaa on nostanut vain harva äiti tai isä. Minä olen ollut yksi heistä. Se on ollut vähän kummallinen etuus. Toisaalta se on ollut tasoltaan niin matala (70 euroa Tarkkailijasta ja 90 euroa Sähikäisestä), ettei se ole millään lailla korvannut tulonmenetystä, mikä työpäivän lyhentämisestä seuraa yhtään parempituloiselle. Toisaalta, sitä ei ole maksettu kovinkaan monelle pienituloiselle, joka tekee osa-aikatyötä, koska lakitekstissä on taikasanat "lapsen hoidon vuoksi". Näihin molempiin tulee muutos. Meidän perheellemme tärkein asia ei ole kumpikaan näistä.

Tärkeintä meille on se, ettei lakia osittaisesta hoitovapaasta muuteta. Eli vanhemmilla on edelleen lakisääteinen oikeus lyhentää työviikkoa 30-tuntiseksi aina siihen saakka, kun perheen kuopus menee koulussa kolmannelle. Rahasta viis, mutta on eri asia lähteä töistä kolmelta kuin puoli viideltä. Omat ja lasten pakolliset menot, hammaslääkärit ja vastaavat, on voinut hoitaa niin, ettei ole tarvinnut mennä enää illaksi töihin korvaamaan menetettyä työaikaa. Lain mukaan irtisanomistilanteessa työnantajan on myöskin osoitettava, että irtisanominen ei johdu perhevapaasta. Tästä syystä olen hengittänyt työpaikkani muutosten keskellä rauhallisesti, vaikka toki tiedän, että jos työnantaja minusta eroon haluaa, niin kyllä se tapahtuu.

Joustava hoitoraha on kaksiportainen ja summat ovat selvästi osittaista hoitorahaa suurempia: 240 euroa korkeintaan 22,5-tuntisesta viikosta (60 % työaika) ja 160 euroa korkeintaan 30-tuntisesta viikosta (80 % työaika). Vaikka toisinkin oli kaavailtu, joustavan hoitorahan maksua ei ole sidottu lapsen päivähoitopäivän pituuteen. Näin hoitopäivän voi edelleen sovittaa päiväkodin päivä- ja viikkorytmiin niin kuin parhaalta tuntuu. Mahdollisimman lyhyt hoitopäivä ei välttämättä ole paras mahdollinen, jos se esimerkiksi tarkoitttaa lapsen tuomista tai viemistä kesken toiminnan tai kesken päiväunien. Keskeytyksistä kärsivät myös ryhmän muut lapset, kun yhden vieminen tai tuominen katkaisee toiminnan.

Laista on jätetty pois taikasanat "lapsen hoidon vuoksi". Siinä missä osittaista hoitorahaa on maksettu vain niille, joilla on kokopäivätyö ja jotka lapsen hoidon vuoksi lyhentävät työpäiväänsä, joustavaa hoitorahaa maksetaan kaikille osa-aikatyötä tekeville, joilla on alle kolmevuotiaita lapsia. Se, jos mikä, tuo joustavan hoitorahan piiriin paljon enemmän perheitä kuin osittaisen hoitorahan piirissä on ollut. Se tekee myös osa-aikatyön vastaanottamisesta houkuttelevampaa alle kolmevuotiaiden lasten äideille. Joustava hoitoraha on vain hitusen pienempi kuin kotihoidon tuki, jos tekee vain puolikasta työviikkoa. Pienituloinen maksaa pelkällä hoitorahalla päivähoitomaksut ja jotain hoiorahasta jää vielä käteenkin, palkan lisäksi.

7 kommenttia:

 1. Innolla ahmin nämä tiedot. Onko tämä siis jo päätetty ja lyöty lukkoon? Ja milloin tämä astuu voimaan? Itselle on ajankohtaista ensi vuonna lyhennetty työviikko, ja voi miten hyppisin ilosta kattoon, jos tämä jo silloin olisi voimassa. Se tarkoittaisi meille yli kaksinkertaista korvausta kuin nykyinen osittainen hoitoraha. Näissä pennosissa se on paljon se!

  Saisiko linkkejä, mistä olet nämä teidot kerännyt?

  VastaaPoista
 2. Uskon, ettet ole ainoa, joka tästä ilahtuu! Tämä sopii paljon osittaista hoitorahaa paremmin minunkin oikeustajuuni.

  Kävin ihan eduskunnan nettisivuilta lukemassa lakitekstin. Päätös nuijittiin eilen ja lakimuutos tulee voimaan tammikuun alussa.

  VastaaPoista
 3. Ei muuten ollut ihan helppo löytää, kun uudestaan kävin etsimässä. Mutta tämän linkin takaa löytyy: http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ev_119_2013_p.shtml

  VastaaPoista
 4. Loistava päätös toden totta! Valitettavasti tuo antamasi linkki ei toimi. Tiedätkö, saako uuden joustavan hoitorahan, vaikka hakisi tukea (osittaista hoitorahaa) jo tämän vuoden puolella? Nyt aloimme pohtimaan, että kannattaako meidänkin hakea tuki vasta tammikuun puolella, että varmasti saamme sen uuden joustavan hoitorahan vanhan ja pienemmän tuen sijaan... Niin tai näin, erittäin hyvä asia!

  VastaaPoista
 5. Entä tiedätkö, että jos molemmat vanhemmat tekevät lyhennettyä työviikkoa, saavatko molemmat joustavaa hoitorahaa?

  VastaaPoista
 6. Saavat, kunhan eivät ole lapsen hoidon vuoksi samanaikaisesti poissa töistä. En tiedä, miten Kela tuon tulkitsee, mutta ainakaan se ei onnistuisi, että kaksi toimistotyöläistä molemmat olisivat perjantait vapaalla. Sen taas tiedän onnistuneen, että toinen tekee kuusituntista päivää, toinen nelipäiväistä viikkoa. Jos työajat ovat työn luonteen vuoksi epäsäännölliset, niin uskoisin, että työaikoja ei tarkemmin syynätä.

  VastaaPoista
 7. Linkistä: kyllä se vain minulla toimi. Mutta reitti löytää tuo sivu on:

  - Eduskunnan nettisivut
  - sivun alalaidasta "Uusimmat täysistunnon pöytäkirjat"
  - täysistunto 6.11.2013
  - "1) Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta"
  - "Hallituksen esitys HE 129/2013 vp "
  - yläreunasta "Asian käsittelytiedot "
  - sivun lopusta "Eduskunnan vastaus hallitukselle"

  Että ei tämän vaikeampaa löytää. Minä tykkään tarkistaa tällaiset asiat aina alkuperäisestä lakitekstistä, tms. koska siellä ne ovat ainakin oikein. Toimittajan teksti on aina tulkintaa. Niinkuin tämä minun blogimerkintänikin.

  VastaaPoista