20. syyskuuta 2012

Ne on ihan toiset lapset

Tarkkailija ei ole yhtään niin väsynyt ja stressaantunut, mitä hän oli eskarissa tai aikaisemmin päiväkodissa. Vanhempainillassa nimenomaa muistutettiin, että koulu stressaa ja väsyttää lasta ihan eri tavalla kuin eskari ja siksi on tärkeää huolehtia riittävästä levosta. Miksi tämäkin menee Tarkkailijalla toisin kuin lapsilla yleensä?

Tarkkailija ei ole niin kuin lapset yleensä. Päivähoidossa tai eskarissa eivät hänen akateemiset taitonsa vielä päässeet esille. Siellä pääpaino oli motoriikassa ja sosiaalisten taitojen opettelussa ja ne ovat olleet hänelle vaikeita oppia. Nyt Tarkkailija on huomannut sen, minkä kaikki muut ovat jo tienneet. Hän on niin kielellisesti kuin matemaattisesti lahjakas, pärjää mainiosti koulutunneilla eikä tarvitse läksyissäkään apua. Samanhenkisiä kavereitakin on löytynyt ihan yllättävän nopeasti.

Isoin juttu koulussa on kuitenkin se, että siellä on ihan eri tavalla tilaa erilaisuudelle kuin päiväkodissa. Siellä ei kukaan hengitä niskaan, vaan omaehtoinen lapsi saa liikkua omaehtoisesti. Omaehtoisuutta jopa odotetaankin häneltä. Asialliset hommat suoritetaan ja se riittää. Välitunneilla saa seurailla toisten touhuja ilman, että kukaan aikuinen on patistelemassa osallistumaan tai häätämässä pois häiritsemästä, jos ei ihan oikeasti häiritse.

Tarkkailijan opettaja on siirtynyt kuudennelta ekalle. Kukaan ei enää kuvittele, että kaikki kuudesluokkalaiset olisivat tai että heidän tulisi olla samanlaisia. Vielä kuusivuotiaiden erilaisuus koetaan jollain lailla hankalana asiana, jota pyritään peittelemään. Päiväkodissa yritettiinkin luoda illuusiota siitä, että Tarkkailija on niin kuin muutkin. Tarkoitus oli kai estää meitä vanhempia huolestumasta, mutta minä huolestuin siitä, miten sokeita hänen erilaisuudelleen oltiin. Koomiseksi tämä meni, kun vein neuvolaan papereita, joissa asiat oli ilmaistu niin kuin ne oikeasti ovat. Ikään kuin en niitä papereita lukisi.

Tajusin tämän perustavanlaatuisen eron suhtautumisesta erilaisuuteen, kun soittelin Tarkkailijan opettajalle. Pohdittiin ruokailujen sujumista, koska sen oli etukäteen arveltu olevan tavallista hankalampaa. Tämä sanoi, että kaikki tuntuu sujuvan ja että ruokalassa ne ovat ihan toiset lapset, jotka häntä työllistävät. Näitä sanoja "ihan toiset lapset" en ole koskaan kuullut yhdenkään päiväkodin työntekijän käyttävän. Päin vastoin päiväkodissa olisi tämä ilmaistu jotenkin niin, että Tarkkailija on niin kuin muutkin ja ettei pidä huolehtia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti