5. heinäkuuta 2015

Aamulypsylle!

Tänä aamuna muu leiri seisoi jo ringissä kämpän edessä. Vain kaksi telttakuntaa puuttui: meidän perheemme ja murrosikäiset tarpojat. Leirin herätykset eivät ihan menneet lehmien mukaan, mikä sinällään olisi sopinut leirin teemaan, muttei juuri muutakaan. Me nyt olemme toivottomia iltavirkkuja: kun lasten lomaillessa päiväkoti ei määrännyt tahtia, menin töin vasta kymmenen maissa. Myös Tarkkailijan lomarytmi on kerinnyt menemään hyvin iltapainotteiseksi. Jäin silti enemmänkin miettimään, onko partioinnostuksen lopahtamisella tarpojaiässä ja aikaisilla aamuherätyksillä jotain yhteyttä. Murrosikäiset kun ovat ihan biologisista ja hormonaalisista syistä kaltaisiamme iltaihmisiä.

Kun teimme tarpojien kanssa selviytymismajakkaa, nämä olivat hyvin hämmästyneitä, kun kysymykseen aamuherätyksestä vastasin, että sitten kun herätään. Vielä hämmästyneempiä tarpojat olivat aamulla, kun he olivat hereillä jopa ennen Sähikäistä. Nyt kesäleirillä minä olin aamupäivät aivan tööt ja aloin vasta iltaa kohti virota. Kesäyönä olisi ollut kiva valvoa ja nauttia kesäyön tunnelmasta, mutta eihän sitä voinut, kun oli se aamuherätys.

Isolla leirillä aikataulut ovat aina kompromissi eikä kaikkia voi miellyttää. Tarpojilla oli lupa valvoa iltaisin, kunhan eivät valvota muita ja kunhan ovat aamulla muiden kanssa aamupalalla. Murrosikäisillä rytmi on joka tapauksessa iltapainotteinen, joten turha heitä olisi patistella nukkumaan. He pystyvät kyllä kotona leirin jälkeen korjaamaan sen univajeen, minkä valvominen leirillä aiheuttaa.

Omat sudenpentuni, näitä itsesynnytettyjä lukuunottamatta, herättivät leirin jo aamulypsyn aikaan, toista, vaiko alun kolmatta, tuntia ennen herätystä. Sudenpentujen vuoksi herätykset ovatkin varsin aikaisia. Heillä rytmi on aamupainotteinen vastaavanlaisista syistä, mitä tarpojien rytmi on iltapainotteinen. Useimmat pienet lapset nyt vain heräävät aikaisin.

Väistämättä tulee silti mieleen, että partioleirien aikainen aamuherätys on myöskin arvovalinta. Kysymys on siitä, minkä ikäkauden annetaan määrätä tahti. Kun tiedetään, että murrosikäisen rytmi on ihan niistä biologisista syistä iltapainotteinen, niin miksi heidät on revittävä makuupusseistaan kesken makeimpien unien? Miksei sudenpennuille kehitetä jotain omaa kivaa ennen yhteistä aamupalaa? Kotioloissa pienet lapset katsovat aamuohjelmia juuri siksi, että muu perhe saisi nukkua.

Tiedän jo monen ajattelevan, että aamut helpottuvat, kun menee ajoissa nukkumaan. Näinhän se on. Minäkin otin leirillä ensimmäisen illan ja puoliunessa vietetyn aamupäivän jälkeen unen laatua parantavat lääkkeeni tavanomaista aikaisemmin. Omaan olooni ne auttoivat, mutta lasten herättely ei ollut yhtään sen helpompaa. Enkä nyt tiedä, onko lääkkeiden käyttö mikään kovin toimiva ratkaisu, kun on kyse kokonaisista ikäluokista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti