20. elokuuta 2017

Samalla mitalla

Kävin joitakin viikkoja sitten Vapriikissa Tampere 1918 näyttelyssä. Siitä oli varoitettu, että ei alle 13-vuotiaille. Ehkä parhaiten mieleen jäi kuvaus siitä, miten syksyllä 1917 ja talvella 1918 Tampereella vallitsi punainen terrori. Kun valkoiset alkoivat päästä voitolle, nosti päätää valkoinen terrori. Minulle jälkimmäinen on jotenkin tutumpi, koska luin herkässä iässä Täällä Pohjantähden alla. Nyt on sata vuotta kulunut. Ovatko suomalaiset viisastuneet?

Suomessa on koettu ensimmäinen terrori-isku, jonka tekijä on ilmeisesti ääri-islamisti. Poliisi sai tekijän pysäytettyä nopeasti ja kiinni elävänä. Tämä joutuu aikanaan vastaamaan teostaan oikeudessa.

Mitä lie parisen vuotta on puhuttu kahdesta ääripäästä. En ole oikein ymmärtänyt näitä puheita. Yksi ääripää on äärioikeisto. Mutta mikä on se toinen ääripää? Toinen ääripää on tietenkin ääri-islamistit. Islamistiseen terroriin vastataan oikeistolaisella terrorilla. Ja toisin päin.

Islamistien ja äärioikeiston tavoite on pohjimmiltaan sama: halutaan levittää pelkoa. Tekijätkin ovat samoja: yhteiskunnasta syrjäytyneitä nuoria miehiä, joiden elämä tuntuu näköalattomalta. Oikeuden ottaminen omiin käsiin, antaminen samalla mitalla takaisin, voi tuoda tarkoitusta elämään. On helmpompaa löytää asioita, joiden vuoksi kuolla, kuin asioita, joiden vuoksi elää.

Suomalainen yhteiskunta ei romahtanut sisällissodassa, vaan tänne on saatu rakennettua toimiva oikeus- ja hyvinvointivaltio. Se on arvokas perintö, joka pitää säilyttää tuleville sukupolville. Myös niille, joiden suku on tullut tänne meidän kantasuomalaisten esivanhempia myöhemmin. Mitä sitten kantasuomalaisella tarkoitetaan. Omista esivanhemmistani tulee heti mieleen muutama, joka on 1800-luvulla muuttanut Suomeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti