4. huhtikuuta 2014

Ton syy!

Että minä sitten inhoan sitä, kun ongelmatilanteissa ei haeta ratkaisuja, vaan syyllisiä. Harvoin ketään ulkopuolista kiinnostaa, kuka tällä kertaa tyri, vaan miten ongelma saadaan korjattua. Jos partiojohtajat keskittyvät ongelmatilanteissa puolustelemaan omaa toimintaansa tai syyttelemään toisiaan, niin pikkupartiolaiset vanhempineen äänestävät jaloillaan. Siksi yritän jo lapsiani opettaa siihen, että kun lasinsirpaleita löytyy lattialta, tärkeintä on kaivaa imuri esiin ja siivota jäljet. Jos on kyse vahingosta tai jos ei nyt olla ihan tarkoituksella alettu laseja särkeä, niin syyllisyyskysymystä ei tarvitse sen enempää miettiä. Siitä ei seuraa kuin maton alle kätkettyjä lasinsirpaleita ja haavoja jalkoihin.

Sekä koululla, että päiväkodilla olen törmännyt toisenlaiseen toimintakulttuuriin. Se antaa aika omituisen kuvan organisaatiosta. Koulua ei voi valita eikä päiväkodin vaihtaminenkaan suju noin vain, joten työntekijöiden ei tarvitse pelätä, että ihmiset äänestävät jaloillaan. Partiossa on asennoiduttava toisin, vaikka joskus sitä sitten lipsahtaa, kuten viime laumaillan jälkiselvittelyissä.

Kun päiväkodin pihassa lumikinokset kasvoivat ainaan kiinni niin, että lapsi pääsi siitä vaivatta aidan ylitse, niin päiväkodin johtajan mukaan ongelmana oli, etteivät työntekijät vaaranpaikoista kerro. Työntekijän mukaan taas ongelma johtui siitä, että vaikka he työntekijät valittavat, niin mitään ei tapahdu. Molemmat syyttivät työmiehiä, jotka eivät millään opi, että lunta ei saa kasata liian lähelle aitaa. Yhden talven sitkeän reklamoinnin kuluessa päiväkodilla opittiin ensin tilaamaan lapiomies paikalle heti, kun asiasta huomautin. Seuraavina talvena lapiomies kutsuttiin tarvittaessa jo ennen kuin kerkesin reklamoida.

Kesällä 4H-yhdistys järjestää kivan ja suositun kesäkerhon alueellamme. Tarkoitus oli Tarkkailija sinne ilmoittaa, mutta havahduin asiaan vasta, kun Tarkkailijan kaverin äiti asiasta viestitteli. Viime vuonna tuli mainos Helmin kautta ja esite koteihin. Ilmoittautumisaika oli mennyt umpeen ja ilmoittautuneita oli niin vähän, että kerhoa ollaan perumassa: ilmoittautumisaikaa on jatkettu kuukaudella.

On täysin mahdollista, että minulta on jäänyt sekä Helmi-viesti että esite huomaamatta. Mutta sitten on myös tällä kaverin äidillä. Ilmoittautumisten vähäinen määrä viittaa siihen, että tiedottamisessa on tapahtunut virhe. Siispä viesti rehtorille, että onkohan kesäkerhoa muistettu markkinoida, että sitä ollaan perumassa ja vielä suora linkki ilmoittautumislomakkeeseen. Jos minä olisin tällaisen viestin saanut, niin olisin äkkiä pistänyt Helmin kautta mainoksen linkkeineen, tai käskenyt jonkun hoitaa asian.

Mitä vastasi rehtori? Että hän on kyllä antanut esitteet opettajille jaettaviksi eteenpäin ja että täytyypä muistutella opettajia. Eli ihan sama juttu kuin päiväkodilla. Ei haeta ratkaisua, vaan todistellaan omaa syyttömyyttä. Koululta on kyllä tullut toisen, urheiluseuran järjestämän, kesäkerhon esite eli välttämättä tätä esitettä ei ole edes koululla jaettu, vaan vika voi olla myös 4H-yhdistyksen tiedotuksessa. Se ei minua kiinnosta. Minä haluan vain, että myös tämä kerho toteutuu ja että sitä markkinoidaan nyt. Siitä toisesta kesäkerhosta Tarkkailija ilmoitti heti, että se ei ole hänen juttunsa.

2 kommenttia:

  1. En ymmärrä, miksi koulun rehtorin tehtävä olisi huolehtia 4H:n kesäkerhon mainostamisesta. Uskoisin, että rehtorilla on muitakin, esimerkiksi kouluun liittyviä, asioita hoidettavanaan. Jos rehtori on antanut laput jaettavaksi, hän lienee osansa hoitanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulta taisin mennä jutun pointti ohi. En pidä siitä, että esimies puolustautuu syyttelemällä alaisiaan, tässä tapauksessa siis rehtori syytteli Tarkkailijan opettajaa.

      Poista