12. kesäkuuta 2016

Saanko pelata

Meillä pelataan. Pelataan konsolilla, pelataan tabletilla ja pelataan kännyköillä. Minä en konsolipeleihin ole koskaan tykästynyt, mutta lapsilla on sovittuna peliaika. Taas tänään kävi niin, että peliajan umpeutuessa oli taistelu kesken. Kun voitto tuli, konsoli sammutettiin. Menneellä viikolla töissä tuli pelaamisesta puhetta ja kommenttini "kuka on niin hullu, että vetää johdon seinästä, kun toisella on peli kesken" sai hämmentävän voimakkaan vastareaktion. Tottakai se pitää vetää pois, eihän lapsi muuten opi, että pelaaminen pitää lopettaa, kun käsketään. Jää vielä koukkkuun ja menee ihan pilalle koko elämä. Työpäivän ajaksi äidin olisi hyvä tuoda nettipiuha ihan varmuuden vuoksi mukanaan töihin.

Yritä nyt näiden kanssa. Kun ei se pelaaminen ole ongelma, ellei siitä tee ongelmaa. Meillä pelaavat kaikki. Vaikka en ole tykästynyt konsolipeleihin, tapan aikaa tablettipelien kanssa. Uusimpana juttuna on tullut peli, joka opettaa kiinan sanoja, niin puhuttua kieltä kuin kiinan merkkejä. Joskus vuosia, vuosia sitten, kesäpäivät menivät pasianssia pelatessa. Varsinkin mökillä. Pelaamista ei voinut lopettaa, ennen kuin peli oli mennyt läpi. Fuskaamatta.

Toki lasten pelaamisia on hyvä rajoittaa, siinä missä omaakin pelaamista. Toisaalta pelaamisen luonteeseen kuuluu, että välillä se vie mennessään, välillä taas muut asiat tuntuvat tärkeämmiltä. Me saimme Tarkkailijan soittamaan säännnöllisesti pianoa, kun lupasimme uuden pelin sillä ehdolla, että soittaa päivittäin sovitun ajan ennen peliaikaa. Olen kuullut myös perheistä, joissa peliaikaa tienataan ulkoilemalla. Tavoitteena tässä tietysti on, että lapsi oppii nauttimaan myös soittamisesta tai ulkoilusta. Tai ainakin, että niistä saadaan rutiini.

Joskus muinoin neuvottiin, että perheen tietokone on hyvä sijoittaa yhteisiin tiloihin eikä lapsen omaan huoneeseen, niin näkee, mitä lapsi koneella tekee. Oli varmaan aikoinaan hyvä neuvo, mutta meillä on lapsilla on omat tabletit ja varsin usein lapset vetäytyvät niiden kanssa omaan huoneeseensa. Tai jos eivät vetäydy, niin he saavat ystävällisen kehotuksen siirtyä omaan huoneeseen. Tablettia ei käytetä pelkkään pelaamiseen, vaan sieltä kuunnellaan Satukirjastoa, luetaan Aku Ankkaa ja katsotaan lastenohjelmia. Vaikka pianonsoittoharjoituksia kuuntelee ihan ilokseen, niin lapsen tabletilta tulevat äänet ovat todella ärsyttäviä.

Tänään Tarkkailija marisi, että miksi äiti taas räpeltää tablettia, vaikka hän ei saa. Minä sanoin opettelevani kiinan sanoja ja saa hänkin tabletillaan jotain tällaista tehdä. Tarkkailija mietti hetken, haki tablettinsa ja päätti viimeinkin kirjautua kieltenopettajan suosittelemaan opetusohjelmaan. Siinä sitä sitten opiskeltiin kiinan ja saksan sanoja. Kolmantena tuli vielä mieskin pelaamaan, latasi saman opetusohjelman, mitä minä käytän, etsi jonkun vaikeita englannin sanoja opettavan pelin ja jäi koukkuun. Sähikäinen totesi meidän olevan ihan toivottomia nörttejä, haki vesivärinsä ja alkoi maalata.

Yhtäkkiä palasi mieleeni yksi B-P:n ohjeista partiojohtajille. Hän käski käyttää poikien mieltymystä elokuviin hyväkseen, vaikka elokuvien katsomista kovasti paheksutaankin. On nimittäin olemassa hyviä ja opettavaisia elokuvia. B-P:n oppeja soveltaen en kiellä lapsiltani pelaamista kokonaan, mutta yritän löytää heille myös sellaisia pelejä, jotka opettavat jotain, mistä on hyötyä myös pelimaailman ulkopuolella.

Nettipiuhaa tai modeemia en tietenkään vie kotoa mihinkään. Meille nimittäin lopetettiin pitkän puoleisten neuvottelujen jälkeen Aku Ankan tilaaminen, kun huomasin Tarkkailijan lukevan Aku Ankkaa mieluummin Lataamosta. Nettiyhteyden katkaiseminen veisi Tarkkailijalta luottamuksen siihen, että jostain voisi luopua, jos se löytyy myös netistä.

En muutenkaan usko, että fiksuja, vastuuntuntoisia aikuisia kasvaisi juuri niistä lapsista, joita on kasvatettu vahtimalla. Kun kotiin ei ole tarkoitus asentaa valvontakameraa, on vain pakko rakentaa sellainen suhde lapseen, että voi luottaa, että sopimukset mm. peliajoista pätevät silloinkin, kun aikuiset eivät ole vahtimassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti