15. tammikuuta 2013

Hieno ajatus, mutta...

Lapseton sukulainen tuumasi kerran, että sitten kun hän ei enää pärjää omillaan, hän hakeutuu niin lähelle minua, että pystyn seuraamaan, miten häntä hoidetaan. Tuolloin Tarkkailija oli ollut joitakin vuosia päiväkodissa ja olin jo yhdestä jos toisestakin asiasta... antanut rakentavaa palautetta. Nyt kun meillä on lapsi jo seitsemättä vuotta samassa päiväkodissa, olen hankkinut jo Maineen. Päiväkodissa seurataan mielenkiinnolla, kun haluan saada paria epäkohtaa Tarkkailijan koululla korjatuiksi. Reaktiot ovat lähinnä kannustavia: hyvä, että joku ottaa asioita puheeksi. En tiedä, onko taustalla myös sellaisia ajatuksia, että kun se pistää energiansa koulun asioihin, niin päiväkodilla saadaan olla rauhassa.

Päiväkodit ja koulut saavat vanhemmilta monenlaista palautetta ja vanhemmilla on monenlaisia odotuksia. Ei ole ihan yksinkertaista saada ammattilaisia uskomaan, että tällä kertaa valitus on aiheellista ja toiveet eivät ole epärealistisia. Oman lisänsä tähän tuo se, että ammattilaista sitoo vaitiolovelvollisuus: kaikkea ei voi kertoa, vaan on kehitettävä jokin selitys. Se selitys harvoin on kovin uskottava. Ihminen on myös rakennettu niin, että sitä pyrkii aina välttämään ylimääräistä työtä, jos sen voi välttää puhumalla mukavia.

Kun äiti on aktiivinen ja kertoo odotuksista, seuraavat vastaukset ovat hyvin tyypillisiä:

  • resurssipula
  • vanhemmilla on toiveita laidasta laitaan
  • kasvatusvastuu kuuluu kyllä vanhemmille
  • ei voida mennä yhden mukaan
  • turvallisuuskysymykset
Nämä ovat monissa tilanteissa ihan todellisiakin syitä, mutta niitä käytetään niin usein, että niiltä on mennyt aikaa sitten uskottavuus. Niin tai näin, ei jos asioihin haluaa vaikuttaa, ei kannata ajatella, että yksi keskustelu riittäisi, eikä myöskään lannistua, jos heti ei ala tapahtua. Uudet asiat vaativat itse kultakin aina sulattelua.

Itsekin kannattaa välttää kuluneita latteuksia, jos haluaa jotain tapahtuvan. Lasten etuun on vedottu niin usein, että se ei enää oikein toimi. Toisten vanhempien mustamaalaaminen auttaa harvoin myös: haastavien lasten vanhempiin on ammattilaisilla usein toimiva puheyhteys ja asiat harvoin ovat ihan sitä, miltä näyttävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti