12. joulukuuta 2013

Ei ne oo mustia vaan ruskeita

Muutaman viikon takaisen uimahalliepisodin jälkeen olen useamman kerran hämmästynyt, miten Tarkkailijalla pysyvät omat asiat mielessä. Äidiltä meni vissiin kerralla luotto enkä ole siitä lainkaan pahoillani. Nyt viimeisimpänä Tarkkailija vei Afrikan tähden kouluun oma-aloitteisesti eikä viesti kulkenut kuin hänen kauttaan. Suullisesti. Kuulemma vain kaksi oli muistanut, vaikka yhteensä viiden oppilaan on tarkoitus tuoda peli kouluun mieluummin tänään, viimeistään huomenna. Matkalla koululle kävimme keskustelua kolonialismista: lupasin viedä Tarkkailijan joskus Lontooseen katsomaan oikeata Afrikan tähteä.

Tarkkailijan mielestä pelin kuvissa afrikkalaiset oli piirretty väärin. Ei heidän ihonvärinsä ole musta, vaan ruskea. Katsoimme kuvia tarkemmin ja tuumasin, ettei hänen somaliassa syntynyt kaverinsa kyllä tuolta näytä. Tarkkailija naurahti, ei ollut ajatellut koko asiaa.

En lapsena ihan tarkkaan tajunnut, mitä Afrikan tähdessä tapahtuu. Eurooppalaiset tulevat Afrikkaan Välimeren yli Kairosta tai Tangierista, kiertävät Afrikkaa ja haalivat jalokiviä. Kun he löytävät satumaisen Afrikan tähden, he palaavat sen kanssa takaisin Eurooppaan. Eikä tässä pelissä olla ketä tahansa eurooppalaisia, vaan brittejä, maksetaan matkatkin punnilla.

Tarkkailijalle oli helppo kertoa, että Afrikka on edelleen köyhä manner, ja että siksi sieltä muuttaa paljon ihmisiä Eurooppaan, jopa tänne Suomeen. Kun puhuttiin vain jalokivistä, oiottiin aika tavalla mutkia. Isompana sitten enemmän ja tarkemmin.

3 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Enpä ole näin aikuisena miettinyt kovin syvällisesti tuota pelin ideaa. Hupsistaheijaa..sinäpä sen sanoit..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenhän tätä on koululuokassa puitu? Siellä siis on mukana pelaamassa se Somaliassa syntynyt lapsi.

   Poista
 2. Mä nyt vähän luen näitä vanhojakin merkintöjä, ja välillä on pakko kommentoida...
  Tuli mieleen kun yhdelle partioleirille tehtiin isoista pressuista Suomen tähti, jota pelattiin rantapallon kokoisilla nopilla, ihmiset toimi itse nappuloina. Rahana tais toimia Taivalkosken oravannahat tai jotain :D Ei Suomesta vaan kovin montaa timanttia taitais löytyä, olis vissiin pitäny metsästää vaikka naaleja tai ilveksiä tai huuhtoa kultaa, että peli ois ollu realistisempi :D Mutta ei sitäkään viistoista vuotiaana vaeltajana ymmärtänyt.

  VastaaPoista