29. maaliskuuta 2015

Ajattelitko tehdä läksyt?

Tässä on kolmatta vuotta ihmetelty tätä nykykoulua. Kun läksyjen tekeminen tuntuu olevan nykyään vapaaehtoista. Aina silloin tällöin huomaamme, että sitähän on monen viikon tai kuukaudenkin läksyt Tarkkailijalta rästissä. Eikä tämä ole ollut edes mitenkään opettajasta tai koulusta kiinni. Onneksi on nuo kielenopettajat. Saksanopettaja kyllä huomasi aina tekemättä jääneet läksyt ja niistä tuli meille vanhemmille viestiä. Pari viikkoa muistimme muistutella, mutta sitten taas pääsi lipsumaan. Sitä paitsi olen pohjimmiltani sitä mieltä, että tämä on oppilaan ja opettajan välinen asia, että palautteen pitää tulla opettajalta lapselle eikä vanhemmille. Vanhemmille tekemättömät läksyt on vain tiedonanto muiden joukossa.

Lopulta opettaja ilmoitti Tarkkailijalle, että jos ovat vielä läksyt tekemättä, niin ne jäädään tekemään koulun jälkeen. Tarkkailija raportoi tästä kotona. Pistin opettajalle viestiä, että siitä vain, mutta että ilmoittaa sitten minulle, koska Tarkkailija kulkee bussilla ja se bussi kulkee aika harvakseltaan. Lisäksi Tarkkailijalla on sovittuja leikkitreffejä koulun jälkeen ja kaverille pitää myös saada tieto, että saa odotella tavanomaista pidempään. Kerranhan Tarkkailija soitti itkuisena, kun kaveri ei ollut ilmestynyt leikkitreffeille. Lopulta hänet löydettiin läksyparkista.

Mitä tästä seurasi? Tarkkailijalta ei tarvitse kuin kysyä, että ajatteliko hän tehdä läksyt tänään kotona vai vasta huomenna koulun jälkeen. Läksyjen teko alkaa välittömästi. Eikä kuulu sitä iänikuista vikinää, kuinka läksyjen tekeminen on ihan tylsää. Myös huokailu läksykirjojen päällä on loppunut. Tarinan opetus onkin, että jos opettaja lepsuilee, niin lapsikin lepsuilee ja jos opettaja on jämäkkä, niin lapsikin hoitaa läksynsä jämptisti. Vanhemmilla ei tässä ole kuin statistin rooli.

Näin sen pitääkin olla. Jos vanhemmat alkavat kovasti puuttua koulutyöhön ja komennella lasta tällaisissa asioissa, se syö vain opettajan auktoriteettia. Se taas on lapsesta hämmentävää, jos vanhemmat vaativat häneltä sellaisia koulujuttuja, mitä opettaja ei vaadi. Samasta asiasta väänsimme tuossa Sähikäisen kanssa, kun annoin palautetta siitä, miten hän vähän oikaisee luistelutreeneissä, vähän vain taivuttaa polviaan, kun pitäisi mennä kunnolla kyykkyyn. Kuulemma siellä ohjaajat eivät puuttuneet asiaan, joten se oikaiseminen olisi ihan ok. Annoin asian olla ja pian tuli ohjaajiltakin palautetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti