6. huhtikuuta 2015

Tästähän saa ideoita

Kun Tarkkailija aloitti päiväkodissa, manasin ensimmäiset vuodet työntekijöiden yhteistyökyvyttömyyttä. Kaikkiin pyyntöihin, toiveisiin ja ehdotuksiin tuli vastaukseksi narinaa resurssipulasta. Sitten tulivat erkkajutut ja yhteistyö alkoi sujua. Sähikäisen kanssa minun piti olla se helppo äiti, joka ei koskaan esitä mitään erityistoiveita, vaan jolle kelpaa kaikki. Ei se ihan niin mennyt. Ensinnäkin Sähikäisen ryhmissä toteutettiin pyytämättä monet sellaiset jutut, jotka Tarkkailijan aikaan olivat aivan liian vaikeita toteuttaa. Toisekseen, kun keskusteluyhteys saatiin toimivaksi, niin se sitten myös toimii. Se toimii jo melkein liiankin hyvin.

Sähikäinen siirtyy taitoluistelussa seuraavan ryhmään. Me vanhemmat saimme tässä yhteydessä palautteen lapsistamme. Vastuuvalmentaja pohjusti tätä kertomalla, että seura keskittyy kilpaurheiluun ja siksi jo pieniä lapsia pyritään viemään määrätietoisesti eteenpäin. Toki leikin varjolla, mutta taitoluistelussa asiaan kuuluu, että sitä opetellaan ihan oikeasti lajitaitoja varsin nuorena, kun monissa muissa lajeissa tämän ikäiset lähinnä juoksentelevat. Tämä on ihan ymmärrettävää: jos on tavoitteena, että viisitoistavuotiaana hypitään kolmoishyppyjä, yhdellä jalalla luistelua ja valssihyppyjä on harjoiteltava jo viisivuotiaana. Pelkkä banaanihippa luistimilla ei riitä.

Näytin palautetta päiväkodilla opettajalle ja tuumasin samalla, etten ole kyllä nähnyt näin tarkkaa analyysia lapsestani kuin diagnooseissa ja toimintaterapiapalautteissa. Opettaja luki palautteen yllättävän kiinnostuneena; häntä aivan erityisesti kiinnostivat kotiharjoitteluohjeet. Kysyin, haluaako hän ohjeista kopion, ja halusihan hän. Yritin siihen vähän toppuutella, että teillä on hei nämä erkkalapsetkin täällä, johon opettaja, että tottakai he ottavat ohjelmaan asioita, mitä tulee esimerkiksi toimintaterapeuteilta, mutta yhtä lailla ammattivalmentajien suositukset leikki-ikäisten monipuolisesta liikkumisesta heitä kiinnostavat.

Että joo. Jos joskus muinoin päiväkodille oli liian vaikeaa käyttää parivuotiasta lasta potalla jo ennen ruokailua (kunnes häneltä jätettiin vaippa kokonaan pois ja pissat tulivat säännöllisesti kesken lounaan), niin nyt sitten taitoluistelua harrastavan lapsen kotiharjoitteluohjeista otetaan ideoita päiväkodin jumppahetkiin. Voitto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti