18. marraskuuta 2012

Ei kuulu sulle!

Tarkkailija on oppinut sanomaan: "Ei kuulu sulle!" Opetin sanonnan silloin, kun hän sai raudat eikä halunnut jokaiselle koulu- tai iltapäiväkerhokaverilleen selittää oikomishoidostaan. Eihän siinä sinällään ole mitään noloa, hävettävää tai peiteltävää, mutta ei kaikkia asioitaan tarvitse jakaa. Tarkkailijan elämässä säätää jo sen verran monta eri Tahoa, että on hyvä opettaa lasta pitämään rajat sen suhteen, mitä haluaa muille jakaa, mitä taas ei.

Löysin netistä ties kuinka monennen päivähoitokeskustelun enkä osannut olla lukematta. Monet kommentit ovat jällleen kerran varsin tungettelevia, ikään kuin ihminen menettäisi oikeuden yksityisyyteen, jos lapsi on päivähoidossa. Yksi subjektiivisen päivähoito-oikeuden parhaista puolista on se, että vanhempien ei tarvitse ilmoittaa päiväkodille muuta kuin hoitopäivät ja -ajat. Useimmissa tapauksissa syyt tuoda lapsi hoitoon ovat varsin tavanomaisia: työssäkäyntiä, opiskelua, työnhakua, tms.

On kuitenkin asioita, jotka eivät nyt vain kuulu ulkopuolisille. Jollain tasolla asioista on hyvä puhua, ettei synny turhaan väärinkäsityksiä, mutta meillä jokaisella pitää olla oikeus valita se, kelle haluaa uskoutua, kenelle taas ei. Ja on ihan eri asia puhua kuin pistää asiat paperille ja perusteluiksi erilaisiin hakemuksiin.

Lapset kuulemma kyselevät, varsinkin isommat lapset. Toisilla on enemmän lomaa, toiset ovat joka päivä hoidossa, toiset tulevat myöhemmin, toiset lähtevät aikaisemmin, toisen vanhemmat ovat töissä, toisen vanhemmat kotona. Työntekijätkin saavat osansa näistä kysymyksistä. Tässä on se hetki, jolloin työntekijän pitäisi tajuta, että hän ei tiedä kaikkea. Että ei kannata säveltää vastausta ja yrittää arvata vanhempien motiiveja, vaan ohjata lapsi kysymyksineen vanhempiensa luokse.

En tiedä, olenko itse selittänyt asiat lapsilleni riittävän hyvin, koska kumpikaan lapsista ei ole koskaan minulta kysynyt tällaisia kysymyksiä. Sähikäisellä olisi jo ollut vähän syytäkin: Sähikäinen toimitetaan aina aamuisin ensiksi päiväkotiin ja vasta sitten suuntaan Tarkkailijaa herättelemään. Miksei Sähikäinen saa nukkua yhtä pitkään? Ei kuulu sulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti