10. heinäkuuta 2014

Nopeammin on nopeammin

Aina silloin tällöin kuulen jonkun selittävän, ettei ollenkaan tiedä, mikä on tarkkaavaisuushäiriö tai miten pitäisi toimia, jos tietää, että lapsella on tarkkaavaisuushäiriö. Tänään Sähikäinen demonstroi, että hänellä ei ainakaan sellaista ole, ilmeisesti ainoana koko perheestä. Joka toinen torstai nimittäin meillä täytyy siivota paikat siivoojan tuloa varten. Kerätään lelut paikoilleen ja selvitetään siellä täällä lojuvista lehti-, vaate- ja muista kasoista, mikä on menossa roskiin, mikä pyykkiin, mikä paikalleen. Siivooja tekee kyllä meillä ihmeitä, mutta ajatustenlukija hänkään ei ole.

Minä istuin olohuoneessa selvittämässä olohuoneen pöydän rytöä, Tarkkailija huokaili legojensa luona, mies järjesteli keittiötä. Yhtäkkiä huomaamme, että Sähikäisen siivottavaksi määrätty leikkipaikka alkaa olla siisti. Sähikäinen oli jo saanut kaikki tavarat paikoilleen, kun me muut meditoimme omien projektiemme parissa. Siitä hän sitten jatkoi lasten makuuhuoneeseen ja yhtäkkiä oli sielläkin lattia tyhjä. Sovimme, että hän huolehtii lelut, Tarkkailija saa setviä lehdet. Samaan aikaan toisaalla Tarkkailija valitti, kuinka Sähikäinen oli levittänyt paperisilppua askarteluhuoneen lattialle eikä hän. Kun Sähikäinen oli saanut oman osuutensa hoidetuksi, niin Tarkkailija teki parhaansa saadakseen sisarensa tekemään myös omat työnsä.

Partiokaverini alkoi vuosia sitten toimia toisessa lippukunnassa ja ensimmäisenä tuomisenaan hän toi periaatteen "nopeammin on nopeammin". Aikaisemmin meilläkin oli noudatettu periaatetta "nopeammin on enemmän". Ensimmäisessä periaatteessa loppusiivous retkillä jaetaan tekijöiden kokoisiksi urakoiksi. Kun saa oman hommansa valmiiksi, alkaa vapaa-aika. Toisessa periaatteessa jaetaan myös työt, mutta nopeammat lähetetään auttamaan hitaampia, kun ovat saaneet oman työnsä tehdyksi. Kun toimitaan ensimmäisen periaatteen mukaisesti, loppusiivous valmistuu nopsempaa ja vähemmällä komentelulla. Lapset janoavat vapaa-aikaa eivätkä lisätyöt palkitse.

Väittäisin, että Tarkkailijan haaveiluunkin tehoaa se, että hän tietää vapaa-ajan alkavan, kun työ valmistuu. Tai siis että molemmat lapset tietävät vapaa-ajan alkavan heti, kun oma urakka on valmis. Usein tarkkaavaisuushäiriöön liittyvä haaveilu sotketaan tahalliseen vetkutteluun, johon auttaa tylyttäminen, huuto ja rangaistukset, mutta ne vain pahentavat asiaa. Jos ajatukset eivät pysy kasassa, niin rangaistuksen pelko hajottaa vain lisää. Meillä se paras apuväline on ollut kello. Kun Tarkkailija tietää, miten paljon aikaa on käytettävissä, homma tulee yleensä määräaikaan mennessä tehdyksi. Sitten pitää vain hillitä itsensä, olla hoputtamatta ja vertailematta Sähikäiseen. Se ei ole ollenkaan helppoa se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti