14. elokuuta 2014

Ei tätä opetettu

Babylon 5:n kolmannen kauden alussa tuhotaan varjoalus ja hyppyportti niin, että rytisee. Tilanteen mentyä ohi, Valkotähden pilotti Lennier toteaa, että hänen on kyllä nyt otettava yhteyttä kouluunsa. Hän ei ole saanut asianmukaista koulutusta tällaiseen. Muistan, miten räjähdin nauramaan: tunnistin työuraa aloittelevan itseni siitä. Sittemmin olen tajunnut, että tutkintotodistusten saamisesta se opiskelu tosissaan vasta alkaa. Aika harvoin työpaikalla epsilonit pyörivät. Tämä kohtaus ja ensireaktioni palasi mieleen, kun luin lehdestä pari vuotta sitten valmistuneen opettajan valittavan, kuinka erityislasten kanssa tulee vastaan asioita ja tilanteita, joihin hän ei ole saanut OKL:ssä minkäänlaista koulutusta.

"Siis oikeesti!", sanoisi Sähikäinen. Kun olin lapsi, vanhempani sanoivat, että opettajien pitkä kesäloma on sitä varten, että he päivittävät omaa osaamistaan. Sitä kun ei työvuoden aikana kerkiä opettamiselta tehdä. Kieltenopettajien kohdalla se tarkoitti luonnollisesti matkailua sellaisissa maissa, missä puhutaan opetettavia kieliä ja romaanien lukemista. Usein matkoilta tarttui mukaan kirjoja, joita sitten käytettiin opetuksessa. Verovähennyksiä varten pyydettiin kirjalliset kuitit.

Erityislapsista on netti pullollaan tietoa, jos on vähänkään hajua siitä, mitä hakee. Hyvää aihetta sivuavaa kirjallisuutta on vaikka kuinka ja paljon sille, joka osaa lukea. Kieltenopettajille kirjallisuutta löytyy varmasti muillakin kielillä kuin suomeksi. Opettajan työvuosi on niin intensiivinen, että silloin sitä tuskin haluaa enää ammattikirjallisuutta kevyeksi iltalukemiseksi, ellei sitten tule vastaan jotain, josta on heti välitöntä apua. Kesälomasta luulisi nyt jonkun lukuhetken löytyvän.

Akateeminen koulutus, mitä opettajakoulutuskin tiettävästi on, ei anna valmiita ratkaisuja. Se antaa valmiuksia löytää ratkaisuja silloin, kun valmista ratkaisua ei vielä ole olemassa. Se antaa valmiuksia hakea ja käsitellä tietoa. OAJ:n vaatimalle täydennyskoulutukselle on varmasti paikkansa, mutta tärkeintä on oma kyky hakea ja omaksua uutta tietoa. Koko työuran ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti