30. marraskuuta 2014

Miten se sen loi

Oltiin Sähikäisen kanssa adventtikirkossa. Sen jälkeen oli paljon kyseltävää. Kun Sähikäinen kysyi, miten Jeesus loi maailman, ei vastaukseksi kelvannut, että ei se ollut Jeesus, vaan Jumala, joka loi ja että Jeesus oli Jumalan poika. Lupasin kaivaa kotona Suomen lasten Raamatun esiin ja lukea luomiskertomukset. Iltapalalla Tarkkailija puuttui puheeseen ja kertoi, etteivät Raamatun tarinat voi pitää paikkaansa, vaan ne ovat samanlaisia satuja kuin Harry Potterit, koska niitä on ensin vain kerrottu ja vasta paljon myöhemmin kirjoitettu. Oli tosiaan aika kaivaa se Raamattu esiin: koulun uskonnonopetus ei riitä mihinkään.

Suomen lasten Raamattu on tässä mielessä erinomaisen hyvin kirjoitettu. Siinä ei mitenkään piiloteta, että ensimmäisessä luomiskertomuksessa oletetaan maan olevan litteä eikä mikään pallo. Tarkkailija tiesi oikein hyvin maapallon palloksi, joten pystyimme pohtimaan tieteellisen maailmankuvan suhdetta Raamattuun. Kuinka aikoinaan oli ollut iso asia, kun oli huomattu, että Raamattu ei olekaan luonnontieteen oppikirja. Yhtä kaikki, tarina opettaa, että kun on kuusi päivää tehty lujasti työtä, niin seitsemäntenä päivänä on hyvä levätä. Ja että Jumala on kaiken takana.

Suomen lasten Raamatusta löytyy myös se toinen luomiskertomus. Se, missä mies kaipaa jotain eikä eläimistä ole iloa, vaikka Jumala niitä ihmiselle esittelee. Lopulta Jumala luo miehelle kumppaniksi naisen. Tarina opettaa, että ihmisen ei ole hyvä olla yksin, vaan hän kaipaa kumppania. Tarkkailijan kanssa juteltiin siitä, miten viisi sataa vuotta sitten kirkossa väännettiin siitä, voiko maa olla tosiaan pallon muotoinen, vaikka Raamattu väitti toisin, niin nyt tapellaan siitä, että voiko mies kaivatakin kumppanikseen miestä tai nainen naista, vaikka Raamattu väittää toisin.

Kolmantena päästiin syntiinlankeemukseen ja kuinka ihminen karkotettiin paratiisista. Tarina kertoo, miten ihmisellä on kiinni jäädessään kova tarve syyttää toista. Hetkeä aiemmin oli lapset saatu kiinni hölmöilystä, niin, että kumpikin syytti toista. Lapset eivät myöntäneet, että se tarve syyttää toista olisi suuri. He demonstroivat tätä alkamalla taas syytellä toisiaan.

Tarkkailija oli näillä puheilla tyynnytetty, mutta Sähikäisen kanssa taisivat puheet vielä mennä korkealta ja kovaa. Hän totesi, ettei haluaisikaan muuttaa paratiisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti