8. marraskuuta 2014

Uusi elokuu?

Partiossa haetaan kasvua. Uusimpia ajatuksia on, että on ihan tyhmää, että partioon voi tulla vain elokuussa, kun kerran monia muita harrastuksia voi aloittaa myös tammikuussa. Piirin toimintasuunnitelmaankin on kirjattu, että tammikuu on uusi elokuu. Käytin puheenvuoron, että tammikuu voi olla kaikkialla muualla uusi elokuu, mutta meille otetaan jatkossakin lapsia massoittain mukaan vain elokuussa. Jos tammikuuta kovasti aletaan markkinoida uutena aloituskuukautena, niin saavat sitten piirin toimistolla varautua vihaisten vanhempien puheluihin. Meillä nimittäin ilmoitetaan, että ei onnistu, vaikka piiri olisi muuta luvannut.

Suurin yksittäinen syy meillä on ihan se, että meille on viime vuosina tullut elokuussa niin paljon uusia jäseniä, että ryhmät ovat täynnä. Keskitymme järjestämään nykyisille jäsenillemme laadukasta toimintaa. Aika kuvaavaa olikin, että piirin johdon argumentti sen puolesta, että tammikuussa voisi myös aloittaa, on se, että monissa lippukunnissa jää syksyn mittaan niin paljon lapsia pois, että laumoissa on hyvin tilaa.

Toki kesken vuoden toimintaan tulee uusiakin lapsia, mutta he tulevat partioon jonkun kaverinsa houkuttelemina. Tällaiset kaverit ovatkin lähes aina tervetulleita. Nämä kuitenkin tiedostavat tulevansa kesken vuoden. Esimerkiksi sudenpennuilla Tervetuloa-jälki tehdään aika lailla pintapuolisesti: puhutaan iltapiirissä jotain ihanteista, käsketään opetella lupaus ulkoa ja esitellä oma lauma, lippukunta ja partiokaverit. Varsinainen toiminta menee kuitenkin vanhojen jäsenten ehdoilla. Yleensä lapset ovat päässeet ihan hyvin porukkaan mukaan, vaikkei parin tulokkaan vuoksi partioon jo paremmin sisään päässeiden lasten harrastusta sotketa.

Kokonaan uuden ryhmän perustaminen tammikuussa.... sekään ei ole ihan ongelmatonta. Syksyn retki suunnitellaan aina sen mukaan, että siellä on paljon lapsia, joille kaikki on uutta. Kevään retkellä oletetaan, että lapset tietävät jo perusasiat. Ainakin useimmat. Talvileiri ei ole ihan helpoin paikka olla ensimmäistä yötään partiotapahtumassa. Kesäleirillä kerrataan ja syvennetään vuoden mittaan opittuja partiotaitoja.

Aina silloin tällöin tulee loppukeväästä soittoja vanhemmilta, jotka haluaisivat että lapsi pääsisi partioon ja kesällä leirille. Olen kehottanut palaamaan asiaan elokuussa, jos partio kesän jälkeen vielä kiinnostaa. En halua kesäleirille lasta, jota omakaan johtaja ei ollenkaan tunne. Partio ei ole oikea tapa ratkoa kesäisiä lastenhoito-ongelmia, kun koululaiset lomailevat, mutta heidän vanhempansa eivät. Sitäkin on nimittäin sattunut, että leirille pakotettu lapsi on kiukuttelullaan pilannut leirin paitsi telttakavereiltaan myös leirin johdolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti