13. heinäkuuta 2013

Et sää mua määrää!

Sähikäinen oppi lopultakin lähtemään pyörällä ihan itse liikkeelle. Tai lopulta ja lopulta. Nuorempana hän tämän oppi kuin kukaan tästä perheestä: minäkin olin viiden, kun apupyörät otettiin pyörästäni pois. Yhtä kaikki: Sähikäistä piti koko alkukesä työntää työntötangosta, vaikka hän sitten pyöräilikin ihan sujuvasti. Ei hän tätä nytkään olisi opetellut, ellei samalla kertaa olisi päässyt osoittamaan, etteivät vanhemmat meidän neitiämme määräile. Hän päättää itse, mitä hän oppii ja miten.

Sähikäisen pyörä on kaksitoistatuumainen ja se alkaa käydä pieneksi. Polkea täytyy vimmatusti ja varastossa odottaa isompi pyörä, kuusitoistatuumainen. Siinä on jalkakin ja sillä pääsee lujaa. Niinpä yhteisellä sopimuksella siirsimme työntötangon ja korin isompaan pyörään. Sähikäinen pyöräili hetken sillä, mutta tajusi sitten joutuvansa luopumaan vanhasta pyörästään. Se vanha on rakas. Se on vaaleanpunainen. Ihan oma. Eihän se käy.

Sähikäinen teki selväksi, että hän haluaa vanhan pyöränsä takaisin. Sen kuuli koko naapurusto. Hän vaati, että siitä tehtäisiin potkupyörä. Pyörän annoin takaisin, mutta työntötanko ja kori jäivät isompaan pyörään. En suostunut myöskään irrottamaan polkimia, vaan sanoin, että yrittää potkutella polkimien yli.

Sähikäinen lähti ihan uhalla potkuttelemaan vanhalla pyörällään. Hankalaahan se oli, mutta kyllä sillä pääsi etenemään, kun tosissaan halusi ja maasta vauhtia potki. Yhtäkkiä Sähikäinen hoksasi, että hänhän voi nostaa jalat polkimille, kun on ensin potkinut pyörän vauhtiin. Kiukku muuttui päättäväisyydeksi, päättäväisyys iloksi uudesta taidosta.

Sähikäinen ajaa edelleen vanhalla pyörällään, mutta hallitsee sen nyt hyvin. Lähtee itsenäisesti liikkeelle ja osaa pysäyttää sen. Isompaa pyörää hän ei halua. Kun työntötanko isommasta poistettiin ja satulaa vielä hiukan laskettiin, varpaat ulottuvat maahan, mutta se ei kuulemma riitä. Pyörän pysähtyessä voi kuulemma kaatua.

Kaipa se isompi pyörä ensi kesänä kelpaa. Siinä on sentään kori tavaroiden kuljettamista varten. Ja sitä en pienempään pyörään palauta. En varmana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti