29. toukokuuta 2015

Sitä saa...

Neljä vuotta sitten lueskelin hallitusohjelmaa helpottuneena. Subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen ei alkavalla hallituskaudella kajottaisi ja seuraavan hallituksen alottaessa työnsä Sähikäinen olisikin jo menossa eskariin. Nyt siihen oikeuteen sitten ollaan kajoamassa ja Sähikäinen on tosiaan menossa eskariin. Aina joskus sitä olen miettinyt, miten minulla niin monessa asiassa on käynyt tuuri. Kävin kouluni yltäkylläisellä 80-luvulla, opiskelin 90-luvun alun lamavuosina, kun opintotuen ostovoima oli parempi kuin koskaan, ja löysin paikkani työelämässä nousukaudella. Lapseni ovat pääseet päivähoitoon silloin, kun hoidon tarvetta ei tarvinnut mitenkään perustella, ja melko varhaisessa vaiheessa saadun tuen ansiosta meillä menee nykyään Tarkkailijan kanssa hyvin.

Nyt sitten päivähoito-oikeutta rajoitetaan ja ryhmiä kasvatetaan. Uskoisin, että esimerkiksi lastensuojelullisista syistä tai erityisen tuen tarpeessa kokopäivähoitopaikka jatkossakin järjestyy. Aikas usein on päiväkodeista kuultu, miten päivähoito-oikeutta saisi rajoittaa. Työntekijöillä kun on kädet täynnä työtä ja ärsyttää, kun joku äiti pääsee liian helpolla tuodessaan hoitoon lasta perustelematta sitä työntekijän hyväksymällä tavalla. Nyt sitten säästösyistä tätä oikeutta ollaan rajoittamassa.

Säästöjä ei synny sillä, että lapsia on hoidossa vähemmän. Säästöjä syntyy sillä, että työntekijöitä tarvitaan vähemmän. Aamulla päiväkodilla oli puhetta, että opettajista on ollut pulaa, joten opettajia tuskin on jäämässä työttömiksi: heillä vain työolot huononevat. Lähihoitajille taas löytynee töitä vanhuspuolelta, kun suuret ikäluokat alkavat tarvita hoivaa, vaikka kaikenlaista säästösuunnitelmaa silläkin puolella on tekeillä. Odotan kyllä mielenkiinnolla, kerrotaanko tilastoja siitä, kuinka monen lapsen kohdalla löytyy joku lastensuojelullinen syy, tms. jota ei ole aiemmin tarvinnut kertoa. Sähikäisen vauva-aikana Tarkkailijan päivähoito oli silkkaa lastensuojelua, vaikken sitä tuolloin olisi uskaltanut ääneen sanoa.

Surettaa lasten, perheiden ja työnsä hyvin hoitaneiden työntekijöiden puolesta. Mutta ne, jotka ovat suhtautuneet perheisiin ymmärtämättömästi tai syyllistäneet vanhempia siitä, että perheessä lapsi tarvitsee hoitopaikkaa. He kyllä nyt saavat mitä tilaavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti