24. toukokuuta 2015

Perusasioiden äärellä

Lippukunnan jo 90-luvulla käynnistetty kämppäprojekti huipentui puolisen vuotta sitten, kun tehtiin kaupat ja ostettiin vanha pientila. Ja siitä kaikki vasta alkoi. Suunnitelmat ovat huikeat, mutta pikku hiljaa edetään. Ennen kesäleiriä tarvitsee kuitenkin saada perusasiat kuntoon: juomavesi, puucee ja keittiö. Ne ovat asioita, joiden tyriminen pilaa leirin, mutta joita kukaan ei muista, jos homma toimii.

Jos partioleirillä on pahanhajuinen vessa, pahaa ruokaa tai ruoka loppuu kesken, se jää mieleen. Jos juomavesi on pilaantunutta se muistetaan vielä vuosien tai jopa vuosikymmenten päästä - kuten muuan ufoleiri. Paraskaan ohjelma ei leiriä pelasta, jos ollaan nälkäisiä - tai kipeitä. Osa ihmisistä pystyy asioimaan vessassa kuin vessassa, osa taas ei.

Lähteekö kukaan leirille ruoan, juomaveden tai puuceen vuoksi? Ruoka ehkä muistetaan, jos on jotain aivan erityisen ihmeellistä, tai jos sitä pääsee tekemään ihan itse. Puucee voi olla kuinka hieno hyvänsä, mutta se on kumminkin vain vessa. Juomavesi taas. Me olemme tottuneet siihen, että hanasta saa puhdasta vettä. Nämä ovatkin samanlaisia itsestäänselvyyksiä kuin vaikkapa se, että puhelimella pystyy puhumaan. Se, mikä tekee leiristä ikimuistoisen, on aivan jotain muuta.

Ensimmäisen uudella kämpällä järjestettävän kesäleirin ohjelma alkaa muotoutua. Siitä on tulossa huikea. Parin viikon päästä on kämpällä taas talkoot, joissa pistetään perusasioita kuntoon. Molemmat ovat aivan yhtä tärkeitä, jotta leiri onnistuu. Toivottavasti tämäkin leiri muistetaan ohjelmastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti