13. lokakuuta 2013

Pääsisikö lomalle?

Joka syksy sama valitus. OAJ valittaa, kuinka lapset jäävät koulussa jälkeen, kun vanhemmat ottavat omia lomia. Edunvalvontajärjestönä he ovat huolissaan ennen kaikkea siitä, että tämä teettää opettajilla ylimääräistä työtä ja vaivaa. Eikä siitä edes makseta ylimääräistä. Pitäähän näille lapsille kertoa, mitä koulussa tehdään näiden poissaolojen aikana. Minusta sellaisilla, joilla itsellään on pelkästään kesälomaa kymmenen viikkoa ja jotka eivät koskaan joudu pähkäilemään, miten lastensa hoidon koulujen loma-aikoina järjestävät, ei oikein olisi varaa valittaa tällaisista asioista.

Älyttömimmät opettajilta kuulemani kommentit liittyvät siihen, kuinka juuri opettajat eivät saa valita lomiensa ajankohtia toisin kuin muut palkansaajat. Työpaikolla suosituimmat ja haluitummat loma-ajat ovat kyllä koulujen loma-aikoja, mutta monissa töissä kaikki eivät nyt vain voi olla yhtä aikaa lomalla. Toinen valituksen aihe on, että ne ovat aina samat perheet, jotka haluavat pitää sen yhteisen loman joskus muulloin kuin koulujen loma-aikoina. Jos ihan hetkisenkin miettii, syy tähän on ihan selvä. Esimerkiksi matkailualalla työskentelevät eivät saa lomaa silloin, kun koululaiset työskentelevät vaan lomailevat itse, kun on hiljaisempaa. On toki niitäkin, jotka haluavat matkustaa, kun matkojen hinnat ovat halvempia: pienituloisella ei välttämättä ole varaa matkustaa sesonkiaikaan.

Meillä ollaan syyslomalla uuden asian edessä. Sähikäinen menee pariksi päiväksi päivystävään päiväkotiin, koska mummi ei pysty häntä hoitamaan. Onneksi hän ottaa tällaiset uudet tilanteet paljon Tarkkailijaa kevyemmin: ei stressaa, vaikka joutuukin ihan vieraaseen ympäristöön. Tarkkailijalle tällaiset viikot olivat aina rankkoja. Hän kysyi tänään ruokapöydässä, miksei häntä koskaan viety päivystävään päiväkotiin. Isänsä siihen, että Tarkkailijan muutosketteryys on siihen liian matalalla tasolla. Tarkkailijalla on syyslomaviikolla kaksi koulupäivää, joista toinen on jonkinlainen ulkoilupäivä. Ei taitaisi juuri koulunkäyntiä haitata, vaikka nämä päivät olisivatkin omaa lomaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti