15. tammikuuta 2015

Hyvinhän se sujuu

Olin reilu vuosi sitten vaikuttunut, kun kävin seuraamassa Tarkkailijan luistelutuntia. Tänään kävin taas. Yllätyin taas positiivisesti. Tämä opettajahan hoitaa työnsä vielä paremmin kuin edellinen opettaja! Toki oppilaatkin olivat vuoden vanhempia ja opettajakin näin silmämääräisesti arveltuna jonkin verran kokeneempi. Mutta silti. Oli suorastaan uskomatonta seurattavaa, miten nelisenkymmentä poikaa, joukossa niin jääkiekkoilijoita kuin niitä, jotka hädin tuskin pysyivät pystyssä, pysyivät yhden ihmisen hallinnassa. Eilen illalla meillä kolmella aikuisella oli kahdeksassa sudenpennussa tekemistä.

Osa pojista oli aivan käsittämättömän taitavia. He luistelivat takaperin yhtä lujaa kuin etuperin. Kun he luistelivat eteenpäin, he tekivät vauhdissa pari piruettia. Heillä oli ihan jääkiekkoilijan elkeet. Ja asut. Ne asut taitavat olla ihan yhtä tärkeitä jääkiekkoileville pojille kuin taitoluisteleville tytöille. Sisäinen feministini huutaa jotain jääkiekkoilevista tytöistä ja taitoluistelevista pojista, mutta olisi tuohon joukkoon ollut aika hankala pojan mennä taitoluistelutrikoissa.

Vanhemmilta oli etukäteen pyydetty arvioita luistelutaidosta. Jos oli merkannut, ettei oikein osaa, niin lapsi sai sinisen liivin. En aluksi ollut ihan varma, että täytyikö nämä vekarat erikseen merkata. Ei se kyllä heitä haitannut. Ei liikuntatunneilla oikein voi peittääkään sitä, jos ei osaa. Joku poika kävi ihan tosissaan kysymässä, onko sininen liivi merkki siitä, että lapsi on poikkeuksellisen hyvä ja vastasin heti, että on.

Tämä sinisten ryhmä sai opettajan kaiken huomion. Muut oli jaettu ykkösiin ja kakkosiin. Ykköset menivät ensimmäisellä käskyllä, kakkoset toisella käskyllä vauhdilla kaukalon poikki. Hyvin kurinalaisesti. Kun opettaja oli komentanut muut liikkeelle, hän luisteli sinisten kanssa kaukalon poikki ja opetti heitä. Jossain kohtaa tuli toinenkin opettaja kaukaloon ja hän otti ykköset ja kakkoset vastuulleen. Ensimmäinen jatkoi sinisten kanssa ja kun tunti loppui, kaikki tulivat kaukalosta hyväntuulisina luistimiaan riisumaan.

Meitä vanhempia oli kaukalon laidalla paljon. Olin jo alkusyksystä ilmoittanut tulevani nimenomaa luistelutuntia seuraamaan. Tällä kertaa opettaja oikein pyysi vanhempia avuksi luistimia pukemaan ja opettaja saikin aika lailla keskittyä opettamiseen. Jäähalli ei ole ihan kävelymatkan päässä koululta: osa lapsista jatkoi bussilla koululle, mutta jokainen aikuinen sai myös viedä autolastillisen lapsia koululle. Muuten olisi tehnyt tiukkaa sopia samaan bussiin.

Tarkkailijasta opettaja sanoi, että näyttää tosi rennolta jäällä, ei tunnu jännittävän tai pelkäävän jäätä niin kuin monet tekevät. Sanoin, että kävimme pari vuotta perheluistelukoulua ja kyllä se nyt jossain näkyy. Sinisessä ryhmässä olikin hyvin monenlaisia lapsia: osa selvästikin tarvitsi vain harjoitusta, osa taas oli niin kuin Tarkkailija. Taisin bongata kaukalon laidalta juttukaveriksi Tarkkailijan laisen lapsen äidin. Oli ihan hyvät jutut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti