15. tammikuuta 2014

Oikeus tehdä työtä

Perustuslakiin on kirjattu: "Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla." Silti säännönmukaisesti näkee lausuntoja, joissa pyritään rajoittamaan tätä oikeutta. Halutaan ajaa äidit pois työelämästä, hoitamaan vain omia lapsiaan. Esitetään esimerkiksi sitä, että lasten päivähoidosta pitäisi maksaa täysi kustannuksiin perustuva maksu. Se tarkoittaisi, että työssäkäynti olisi mahdollista vain hyvätuloisille naisille.

Yhteiskunnan kannalta on kustannustehokkaampaa, että lapset ovat päivähoidossa ja heidän vanhempansa töissä. Vain yhden ihmisen työpanos tarvitaan 4-7 alle kouluikäisen lapsen hoitamiseen. Ellei kyse ole todella hyvätuloisista vanhemmista, tämä hyöty tulee kuitenkin perheille. Perheen pienituloisemman kuukausipalkan pitäisi olla lähempänä 3000 euroa, jotta päivähoitomaksu, verot ja maksamatta jäävä kotihoidon tuki kattaisi yhden alle kolmevuotiaan päivähoidon kustannukset. Jos lapsia on useampia, palkan tulisi olla vieläkin suurempi.

Tämä ei tietenkään ole koko totuus. Hyvätuloinen perhe kuluttaa. kaikesta kulutuksesta maksetaan arvonlisäveroa. tuotteiden ja palveluiden tekeminen tai maahantuonti työllistää myös. näistäkin palkoista maksetaan veroa. Kaiken kaikkiaan työssäkäynti pitää talouden rattaat pyörimässä. Pitkien hoitovapaiden jälkeen työllistyminen voi myös olla vaikeaa tai riski menettää työnsä töihinpaluuta seuraavissa YT:ssä voi olla huomattavan korkea. Tai sitten ei ole. Riippuu kovasti siitä, mitä työkseen tekee. Siksi päivähoidon hintaa ei pitäisikään näissä laskelmissa suhteuttaa pelkästään pikkulapsiaikana maksettaviin palkkoihin, vaan koko työuraan.

Pohjimmainen kysymys on kuitenkin, onko naisilla oikeutta palkkatyöhön, omiin tuloihin, omaan talouteen. Ei tarvitse kovin kauaksi mennä, niin tätä oikeutta ei ole. Enkä tässä nyt tarkoita mitään Afganistania, vaan Euroopastakin löytyy maita, joissa päivähoito on niin kallista, että monet naiset eivät voi käydä töissä, jos heillä on pieniä lapsia.

Ei minulla ole mitään kotiäitejä vastaan. Sinällään. Miehen tulojen varaan jättäytymisestä ei kuitenkaan pidä tehdä mitään ihannetta. Siinä on riskinsä eikä ole lastenkaan kannalta hyvä asia, jos riskit toteutuvat. Kun sain lapsia ja kun ensimmäisen kerran kohtasin näitä "hyvä äiti hoitaa lapsensa itse, huono käy töissä ja vie lapsensa päivähoitoon" -kommentteja, mietin, että on se maailma kummalliseksi mennyt, jos työssäkäyntiä pidetään jotenkin huonona asiana.

5 kommenttia:

  1. Hei! Tää oli eka kerta kun näin mainittavan jonkun summan kun puhutaan siitä milloin perhe jää plussalle hoitaessaan lasta kotona. Kerrotko mistä tuo 3000 rajan löysit vai laskitko ihan itse :)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joskus vuosia sitten joko laskenut tai nähnyt tämän summan jossain. Perustuu kuitenkin laskelmiin, jossa on mukana päivähoidon todellinen hinta, palkasta maksettavat verot, kotihoidontuki, jota ei makseta ja päivähoitomaksu. Saattaa olla, että olen nähnyt tämän summan Osmo Soininvaaran blogissa, mutta yhtä hyvin voi olla jostain muualta.

      Eli ei nyt mikään eksakti lukema, vaan paremminkin suuntaa-antava.

      Poista
    2. selvä! Kiitos. Pitäisi itsekin varmaan tehdä laskelma (jäin juuri äitiyslomalle toista odottamaan) ja olisihan se ihan mielenkiintoista tietää miten meidän perheen 'kantaa kortensa kekoon' vuoden päästä tehdä.

      Poista
  2. Tästä oli lehdessä jokin aika sitten hyvä pääkirjoitus hiukan eri näkövinkkelistä, siis oikeudesta tehdä työtä. Aikoinaan oikeus hankkia riittävä toimeentulo työtä tekemällä ei vissiin ollut itsestäänselvä oikein kenellekään, ei naisille, miehille, äideille tai isillekään. Nykyään julkinen keskustelu on enemmäkin lipsahtanut sellaiseen velvollisuus tehdä työtä -hokemiseen, joka on ainakin itseäni ruvennut ärsyttämään. Jos hyväksyn itselleni alemman tulotason (vaikkapa ihan surkean) ja valitsen tehdä vähemmän palkkatyötä ja enemmän esim. kotiin sijoittuvaa työtä ja/tai vapaaehtoistyötä, mitä se haittaisi? Siis se mitä koetan sanoa, on se, että maailma on täynnä työtä josta ei ainakaan tällä hetkellä makseta korvausta. Ja yhteisömme voisivat paljon paremmin jos olisi aito oikeus tehdä myös sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo totta, kirjoitin tästä aiheesta reilu vuosi sitten: http://pikkuisenparempaa.blogspot.fi/2012/11/kerkiaisitko.html. Ilman vapaaehtoistyötä tekeviä aikuisia maailma olisi paljon huonompi paikka elää.

      Poista