18. tammikuuta 2015

Toinen poski

Vuorisaarnan mukaan kunnon kristitty kääntää toisen posken, kun joku lyö häntä poskelle. Ei vastaa pahaan pahalla eikä loukkaukseen loukkauksella. Koko kristillisen uskon ydinasioita on Jeesuksen häpeällinen kuolema ristinpuulla. Koraanissa, Naisten suurassa, koko ristinkuolema kiistetään. Kun sananvapauden nimissä kristityille pyhiä asioita pilkataan, kristityt loukkaantuvat, saattavat paheksua, mutta lopulta kääntävät sen toisen posken. Kun Profeetta esiintyy pilakuvissa, muslimit loukkaantuvat ja reagoivat tavalla, jota länsimaalaisen on vaikea ymmärtää.

Länsimainen käsitys sananvapaudesta lähtee siitä, että myös vastenmielisiä ajatuksia esittävillä ihmisillä on sananvapaus, kuten Larry Flyntillä oli oikeus julkaista lehteään. Kristittynä koen, että näin sen pitää ollakin. Sananvapaus tarkoittaa sitä, että jokaisella on oikeus tuoda julki mielipiteensä. Sananvapaus ei kuitenkaan sinällään velvoita ketään julkaisemaan mitään, mitä ei julkaista halua. Minäkään en julkaise kaikkia tähän blogiin lähetettyjä kommentteja. Sananvapauden rajoittamista on vasta se, jos omaa mielipidettään ei saa julki missään, ei edes huutamalla torilla.

Olen Vihreiden äänestäjänä miettinyt, mitä mieltä olen siitä, kun Vihreät ovat vaatineet Jumalanpilkkalain kumoamista. Me kristityt emme tällaista lakia tarvitse suojaksemme. Meidän Herraamme pilkattiin jo, kun hän eli maan päällä. Kirkonmenojen ja vastaavien häiriköinnin voi estää muutenkin: onhan ihmisillä kokoontumisvapaus eikä edes urheilukilpailua saa mennä häiritsemään. Tässä maassa elää kuitenkin muidenkin uskontojen harjoittajia kuin kristittyjä. Heidän pyhinä pitämänsä asiat saattavat vaatia ihan eri lailla lain suojaa. Ihan yhteiskuntarauhan nimissä.

Väittävät, että uskonnonopetus alkaisi olla jotenkin tarpeetonta tässä maallistuvassa yhteiskunnassa. Pötyä! Länsimaalaisen ihmisen on hyvä tiedostaa, miten vahvasti hänen ajattelunsa on sidoksissa kristinuskon perusopetuksiin. Länsimaalaisen on hyvä oppia jo lapsena ymmärtämään, miten eri tavalla toisen uskonnon vaikutuspiirissä elänyt ihminen joistakin asioista saattaa ajatella. Toisen ihmisen ja tämän vakaumuksen kunnioittaminen on tässä globalisoituvassa maailmassa äärimmäisen tärkeää. Se on ihan yhtä tärkeää kuin sananvapaus eikä muusta maailmasta eristäytyminen ole vaihtoehto. Itsensä voi aidata sisäpuolelle, muttei maailmaa ulkopuolelle, neuvoi jo Gildor Frodoa.

2 kommenttia:

  1. Juuso Kekkosen ”Pilkkaa Jumalaa” -monologissa siteerattiin kiinnostavaa tulkintaa tuosta posken kääntämisestä. (En muista lähdettä, jonka hän kyllä taisi mainita.) Tämän tulkinnan mukaan oikealle poskelle, kämmenselällä, lyötiin orjaa tai muuta alempiarvoista. Toisen posken kääntäminen lyötäväksi vaati (oikeakätistä) lyöjää käyttämään avokämmentä – ja se oli hänen kanssaan tasa-arvoiselle ihmiselle tarkoitettu isku. Näin ollen posken kääntäjä ei (ainoastaan) alistunut väkivaltaan, vaan vaati, hiljaisella tavallaan, väkivallan harjoittajaa kohtelemaan itseään tasa-arvoisena.

    VastaaPoista
  2. Ainakin Kai Sadinmaa mainitsi tämän tulkinnan kirjassaan 10 käskyä kirkolle

    VastaaPoista