21. tammikuuta 2015

Saisko puhelimeen?

Saatiin Tarkkailijalle hammaslääkäriin akuuttiaika ja piti saada hänelle nopeasti sana, että ei lähde koulusta mihinkään, vaan odottaa, kun tulen hakemaan. Nykyinen opettaja ei puhelinta kanna mukanaan eikä se ole varsinaisesti huono asia. Hän lukee sähköpostinsa vasta lähetetettyään oppilaat kotiin. Sekään ei ole huono asia. On hyvä keskittyä siihen varsinaiseen työhön eikä olla jatkuvasti tavoitettavissa. Mutta miten saada se viesti perille? Edellisen opettajan kanssa tällaista ongelmaa ei ollut, koska hän vastasi puhelimeensa vaikka kesken oppitunnin.

Opettajanhuoneessa on lankapuhelin ja siihen voi soittaa. Koulun nettisivuilla oli ohjeet, milloin on välitunti eli milloin opettaja saattaa olla opettajanhuoneessa tavoitettavissa. Kerroin tästä töissä lounaalla ja porukka räjähti nauramaan. Tällaista se tosiaan oli silloin joskus muinoin, kun oltiin nuoria. Puhelimeen saattoi vastata kuka hyvänsä ja ihmisen tavoitti, jos tavoitti. Totesin tuntevani itseni ihan hallintoalamaiseksi. Myös se opettaja, jolle saattoi soittaa kesken oppitunnin, herätti hilpeyttä. Tosin kyseessä oli käsityötunti, vain puolet luokasta paikalla ja rauhallisina työntouhussa.

Mietin, miten toimisin ja muistin sitten, että partiolaiselle johtaminen on palvelutehtävä. Johtajan tärkein tehtävä on hoitaa hallintohommat ja olla tavoitettavissa, jotta työntekijät voivat keskittyä omaan työhönsä, tekemään sitä, mihin heidät on palkattu. Siispä viestiä rehtorille, että toimittaa Tarkkailijalle tiedon siitä, että hänet haetaan koulun jälkeen. Näin tapahtui. Olisi kyllä näppärää, jos opettajanhuoneeseen hommattaisiin lankapuhelimen tilalle kännykkä, johon voi tällaisen asian pistää tekstarina joutumatta kyttäämään välituntia. Tuskin niitä akuuttiasioita niin monta päivässä tulee.

2 kommenttia:

  1. Meidän koulussa on opettajainhuoneessa kännykät, mutta nettisivuilla lukee erikseen, että niihin lähetettyjä tekstareita ei lueta 😨 Onneksi lapsen opettajalla on aina käsillä puhelin, wilma ja Facebook - hänet saa kyllä tarvittaessa kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hyvää päivää! Päiväkodin kanssa asiointi on kyllä tosi helppoa, kun joka osastolla on kännykkä ja sitä myöskin luetaan. Jos esimerkiksi tiedän lähteväni töistä tavanomaista myöhemmin, pistän tekstarin ja Sähikäiselle kerrotaan, että äidillä taas deadlinet paukkuvat (joka on pikkuneidin mielestä tosi hassu juttu). Pudotus koulumaailmaan onkin sitten aikamatka jonnekin 80-luvulle.

      Opettajillahan ei ole työpuhelimia, vaan ne ovat ihan omat henk.koht. puhelimet, joiden numerot he vanhemmille antavat, jos antavat. Siksi on ihan hyväksyttävää, ettei opettaja pidä puhelintaan työpäivän aikana mukanaan. Mutta kyllä koulussa pitäisi olla jokin nykyaikainen tapa saada lapselle tarvittaessa viesti välitettyä.

      Poista