26. tammikuuta 2016

Äiti töihin!

Syys-lokakuussa olin yhteensä seitsemän viikkoa vapaalla, kun työvelvoite vanhassa työpaikassa oli päättynyt ja uusi työ ei ollut vielä alkanut. Meillä puhuttiin äidin Hausfrau-viikoista ja varsin nopsaan oli perhe yksimielinen: äidin paikka on työpaikalla. Otin tuoksi ajaksi Sähikäisen eskariin vain eskariajalle. Viikot kyllä lähensivät meitä, mutta molemmat olimme varsin hyvillämme, kun Sähikäinen sai taas leikkiä iltapäivät kaverien kanssa. Olenkin tässä jokseenkin lamaantuneena seurannut, miten perusporvarihallitus pyrkii pilaamaan päivähoidossa olevien lasten elämää. Ja kehtaavat vielä väittää, ettei vaihtoehtoja olisi.

Ensinnäkin hallitus rajaa päivähoito-oikeutta. Tämä tarkoittaa, että lapsen oikeus päivähoitoon on kiinni hänen vanhempiensa työtilanteesta. Sähikäisellä riittää kavereita ja hän on nopea tutustumaan, mutta Tarkkailija otti aikoinaan hyvinkin raskaasti, kun kaveri hävisi päiväkodin pihasta. Kävi sitten ilmi, että äiti oli jäänyt työttömäksi eikä lapsi enää ollut kolmen jälkeen päiväkodilla. Juttelimme lapsen äidin kanssa ja totesimme, että ei hänen ole mikään pakko hakea lastaan kolmelta, kun ystävyys on molemmille lapsille tärkeä.

Hallitus kasvattaa ryhmäkokoja. Olen vähän taipuvainen ajattelemaan, että pari lasta sinne tai tänne, mutta työntekijät ovat ymmärrettävästi kauhuissaan. Tämä muutos kun tulee voimaan samanaikaiseti, kun moni lapsista muuttuu puolipäiväiseksi eli yhden lapsen paikalle tuleekin kaksi lasta. Rankinta tämä on niille työssäkäyvien vanhempien lapsille, jotka tekevät pitkää päivää. Ryhmien kasvattaminen lisää myös riskiä siitä, että ryhmiin osuu useampia lapsia, jotka vievät yhden työntekijän huomion ihan kokonaan.

Hallitus nostaa vielä päivähoitomaksuja. Tämä päätös on ongelmallisin niiden perheiden kohdalla, joissa äiti on pienituloinen, mutta isä kaikkea muuta. Jos päivähoitomaksut vievät äidin nettopalkan kokonaan, niin ei äidin oikein kannata töihin palata.

On sentään lapsiperheiden etuisuuksia, joihin ei kajota. Hallitus ei kajoa kotihoidontukeen, ei lyhennä kotihoidontuen kestoa eikä korvamerkitse osaa tuista isälle. Tämä on niin selvää, että soi. Hallitus tekee sellaisia päätöksiä, jotka ohjaavat naisia jäämään kotiin lapsiaan hoitamaan. Haljuinta tässä on se, että nimenomaa huononnetaan päivähoidon laatua. Siitä, myös päivähoito-oikeuden rajauksesta, kärsivät ennen kaikkea ne lapset, joiden molemmat vanhemmat ovat kokopäivätyössä.

Vaikkei sitä suoraan sanota, kaikkien näiden päätösten tavoitteena on hakea säästöjä päivähoidon henkilöstöstä. Kun lapsia on vähemmän, kun yhden työntekijän vastuulla on enemmän lapsia ja kun osa perheistä pitää kohonneiden maksujen vuoksi lapsiaan pidempään kotihoidossa, työntekijöitä tarvitaan vähemmän. Tiedän omasta kokemuksesta, mitä tämä tällainen tekee työpaikan ilmapiirille.

Koska minun paikkani on työpaikalla, olen yhdestä asiasta tavattoman iloinen: Nämä heikennykset tulevat voimaan samana syksynä, kun Sähikäinen menee kouluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti