15. maaliskuuta 2014

Legotko rajoittavat mielikuvitusta

Ennen kuin meillä oli lapsia, ajattelin, niin kuin moni muukin tuntuu ajattelevan, että nyky-legot ovat aivan liian valmiita. Vanhat peruspalikat olivat paljon parempia: niistä pystyi rakentamaan mitä hyvänsä, kun taas nyky-legot on suunniteltu johonkin tiettyyn tarkoitukseen. Nykyään ajattelen, että tuollaisia ajatuksia viljelevät vain ne, jotka eivät tiedä yhtään mitään lapsista. Lego-elokuvassa... seis nyt tulee SPOILEREITA.

No niin. Lego-elokuvan tekijät ovat selvästikin kuulleet tämän väitteen nyky-legoista, kuinka ne rajoittavat leikkiä. Koko elokuva on vastaus tähän. Eivät lapset anna legojen rajoittaa mielikuvitustaan. Lapset yhdistävät hyvinkin luovasti osia eri lego-maailmoista ja rakentavat kokonaan uusia maailmoita, joissa ei ole sääntöjä, kieltoja eikä välttämättä johdonmukaisuuttakaan. Aikuinen saattaa kokea tämän häiritsevänä. On ostanut jonkun tosi hienon sarjan ja lapsi sitten sotkee. Hienot legot tulevat osaksi isoa lego-pöydällä vallitsevaa kaaosta.

Minä sain 40-vuotislahjaksi lego Millenium Falconin. Siitä on jo aikaa sitten raastettu osia lasten rakennelmiin. Tarvittiin kuulemma penkkejä. Prinsessa Leiakin on ollut jo pitkään karkuteillä. Tänään sain taas synttärilahjaksi lisää Star Wars -legoja ja rakennelmia kootessa maltoin kuin maltoinkin olla sanomatta, että löytyisikö jostain liimaa, jotta nämä myös pysyisivät yhdessä. Olimme nimittäin lähdössä katsomaan lego-elokuvaa uudestaan: mieheltä se oli vielä näkemättä eikä häntä saanut spoilata.

Aikuisen ajatukset nyky-legoista kertovat lähinnä siitä, miten rajoittunutta aikuisen ajattelu ja aikuisen "leikki" on. Aikuisen mielessä leluilla on usein vain se yksi ilmeinen käyttötarkoitus. Kovin tarkkaan säännelty leikki ei ole enää leikkiä, mutta säännöt ja rajoitukset lähtevät vanhemmista. Ei niistä lelujen tekijöitä pidä syyttää.

Meillä lego-paketit arvioidaan sen mukaan, löytyykö harvinaisia osia. Niille harvinaisille osille on aina lasten rakennelmissa käyttöä. Usein lapset ensin päättävät, mitä he haluavat rakentaa ja sitten vasta, miten sen saisi olemassaolevilla osilla toteutettua. Ensimmäinen mieleenjäänyt suoritus oli ehkä kolmevuotiaan Tarkkailijan dublo-eläintarhan osista rakentama torninosturi. Norsuilla oli siinä tärkeä rooli. Myöhemmin samoilla osilla leikittiin puolisen vuotta ja vähän ylikin putkiremonttia.

Kun Lego-elokuvaa katsoi toisen kerran, näki heti, että Emmetin maailma, missä asioilla oli järjestys, kuvasti aikuisen tapaa "leikkiä". Se kertoi maailmasta, jossa on selkeät säännöt. Myöhemmin tarinassa nousi kivasti esiin, että säännöt eivät ole pelkästään paha asia. Vasta kun sankarit pystyivät tekemään suunnitelman ja toimimaan tiiminä, maailma melkein pelastui.

2 kommenttia:

  1. Olen myös törmännyt useita kertoja tähän, että lelulla kuuluu leikkiä näin -aikuisten asenteeseen. Entä sitten jos ei leiki niin kuin kuuluu? Leikkiikö sitten väärin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole tähän asenteeseen ns. oikeassa elämässä kovin usein törmännyt, paitsi siinä muodossa, että edellinen leikki on siivottava pois ennen kuin uuden aloittaa. Parhaat leikit syntyvät kuitenkin siitä, kun pistetään palikat Barbit ja Legot yhteen.

      Meillä on pitkäkestoinen leikki menossa eikä tavaroita siivota pois kuin siivouksen tieltä. Viimeksi tuli vähän enemmän sanomista siitä, kun huonekasvien lehdistä oli tehty leikkiruokaa.Toinen mistä väännetään lähes jatkuvasti on kulkuväylien tukkiminen.

      Poista